SUSȚINEREA EXAMENULUI DE ATESTAT LA SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX DIN CRAIOVA
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, luni, 10. 06. 2024, la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova s-a desfășurat Examenul de Atestat sau de certificare a competențelor profesionale la finalul studiilor liceale.
Începând cu orele 09.00, după intonarea cântării pascale „Hristos a Înviat”, în sala de festivități a Seminarului craiovean, proaspeții absolvenți ai clasei a XII-a, în prezența comisiei de evaluare, au susținut probele de concurs. Astfel, prima probă a constat în susținerea lucrării de specialitate, întocmită într-o manieră științifică, la disciplinele Dogmatică Ortodoxă, respectiv Studiul Biblic al Noului Testament, toți absolvenții avându-l drept coordonator științific pe Pr. Prof. Dr. Cristin Sperlea.
Partea a doua a examenului sau proba practică a constat într-o evaluare la disciplinele Omiletică, Catehetică, Muzică bisericească și Tipic/Liturgică, candidații având astfel de pregătit o serie de predici și cateheze, la care se adaugă cântările bisericești din cursul anului, pe cele opt glasuri, precum și rânduielile tipiconale, respectiv simbolistica anumitor slujbe bisericești.
Comisia de evaluare a examenului a fost formată din: Pr. Dr. Adrian Lupu, Consilier Eparhial la Sectorul Învățământ, Activități cu Tineretul și de Catehizare din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, în calitate de delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu; Pr. Prof. Vintilă Belcineanu, directorul Seminarului, în calitate de președinte; Pr. Prof. Dr. Cristin Sperlea și Pr. Prof. Gheorghe Pîrva, evaluatori Omiletică și Catehetică; Protodiac. Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă și Arhid. Prof. Dr. Angel Stăiculescu, evaluatori Muzică bisericească și Tipic/Liturgică; Pr. Prof. Dr. Emil Manea, secretar.
„Acest examen de certificare a competențelor profesionale este unul foarte important pentru elevii noștri, deoarece, până la urmă, reprezintă încununarea studiilor de teologie efectuate până acum. Suntem foarte bucuroși că toți candidații s-au pregătit, întocmind, sub coordonarea părintelui profesor, niște lucrări excepționale, iar la proba practică, prestația lor a fost pe măsură. Le urăm succes absolvenților noștri în acest traseu de examene, care se va sfârși cu examenul de Bacalaureat, iar apoi cu susținerea admiterii la Facultatea de Teologie”, a transmis Pr. Prof. Vintilă Belcineanu, directorul Seminarului.
(Dan Anastasescu)