Activități
SEARĂ LITERARĂ LA SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX DIN CRAIOVA

SEARĂ LITERARĂ LA SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX DIN CRAIOVA

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în după-amiaza zile de luni, 22.04.2024, după săvârșirea slujbei de seară, în sala de festivități a Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova, s-a desfășurat o nouă întâlnire în cadrul Cercului literar-patristic „Fluierul cel păstoresc”, elevii seminariști avându-l în mijlocul lor pe Pr. Prof. Mihalache Tudorică, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

            Întâlnirea, moderată de Pr. Prof. Dr. Cristin Sperlea, coordonatorul Cercului Literar Patristic, a debutat printr-un moment artistic, intitulat „Evocatio. Despre sine” – poemele Sf. Ier. Grigorie Teologul, în interpretarea elevilor seminariști, membri ai cercului, coordonași de către elevul Lăzărică Teodor, din clasa a XI-a. Momentul literar s-a încheiat prin Troparul Sfântului ocrotitor al școlii.

            Următorul moment, intitulat sugestiv „Preotul Mihalache Tudorică – un sacerdot al condeiului”, a fost prezentat de elevul Măceșanu Ștefan, din clasa a XI-a, care a făcut o expunere succintă a vieții părintelui, menționând, printre alte, că acesta a fost un profesor apreciat al Seminarului craiovean, unde a predat „Istoria Literaturii Universale” și „Drept bisericesc”, având foarte mulți ucenici dintre foștii săi elevi. De asemenea, părintele Tudorică este membru al Uniunii Scriitorilor din România, dar și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, opera sa fiind una vastă și complexă, amintind câteva dintre volumele de proză și poezie: „Ultimii psalmi”, „Ochiul din ape”, „Melancolia îngerului”, „Poeme blestemate”, „Pâcla”, „Gavvata” etc.

            În continuarea, părintele Mihalache Tudorică a susținut conferința intitulată „Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți – izvoarele trăirii mele religioase și poetice”, în cadrul căreia le-a prezentat elevilor seminariști legătura deosebită dintre Sf. Scriptură și scrierile patristice, precum și inspirația pe care acesta a găsit-o în cele două căi de cunoaștere a lui Dumnezeu, inspirație care a dat naștere unor adevărate capodopere lirice. Părintele a pus accent pe capacitatea omului de a iubi, amintind faptul că acesta a fost creat de Dumnezeu prin și din iubire, iar creația poetică, care este un dar divin, vine tot din iubire. Invitatul special al serii a subliniat și rolul fundamental al folclorului în creația sa literară, amintind, după modelul arghezian, de testamentul moral pe care țăranii români l-au lăsat urmașilor lor, anume limba românească și credința vie, îndemnându-i pe tinerii elevi să lectureze marile capodopere ale literaturii române, unde, printre altele, ca temă centrală, apare și prezentarea unor diverse aspecte ale lumii tradiționale din satul românesc de altădată.

            În ultima parte a întâlnirii, elevii au adresat mai multe întrebări părintelui Tudorică, care, în încheiere, a recitat poemul „Arătarea”, inclus în ultima sa apariție editorială, „Să vă plâng un cântec sau să vă cânt un plâns”, antologie literară apărută în anul 2022. 

            Trebuie să reamintim faptul că Cercul Literar Patristic „Fluierul cel Păstoresc”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, este coordonat de Pr. Prof. Dr. Cristin Sperlea, cadru didactic al Seminarului, dar și de Pr. Prof. Dr. Adrian Lupu, Consilier Eparhial în cadrul Sectorului Învățământ, Activități cu Tineretul și de Catehizare din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, având de-a lungul timpului mai mulți invitați din rândul personalităților bisericești și culturale din spațiul craiovean.

(Dan Anastasescu)

Foto: elev, Nelu Buligă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *