Activități
Sarbatoarea Sfantului Cuvios Grigorie Decapolitul 2024

Sarbatoarea Sfantului Cuvios Grigorie Decapolitul 2024

In data de 20.11.2024, elevii seminaristi au cinstit pe Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul.

Sfintele sale moaşte au fost răscumpărate de banul Barbu Craiovescu, care având cunoștință despre cinstirea de care se bucurau ele în rândul credincioşilor, le-a răscumpărat cu mare preţ şi le-a aşezat, pe la 1498, în Mănăstirea Bistriţa din judeţul Vâlcea, ctitoria sa, unde el însuşi s-a călugărit, luând numele de Pahomie, și a rămas până la trecerea sa la Domnul, care a avut loc în anul 1525.

Într-o altă versiune – care aparţine mitropolitului Matei al Mirelor şi lui Paul de Alep – se menționează că, atunci când otomanii erau pe punctul de a cuceri Constantinopolul, călugării au luat racla cu moaştele Sfântului Grigorie şi au trecut-o în Bulgaria sau în Serbia; acolo au aşezat racla într-o mănăstire, fără ca să dea numele acelei mănăstiri. De la acea mănăstire, prin mijlocirea lui Mehmet-Bey, un sârb turcit, paşă a Nicopolei, le-ar fi răscumpărat, cu multă cheltuială, banul Barbu Craiovescu.

Moaştele făcătoare de minuni ale Cuviosului Grigorie Decapolitul – el a fost considerat sfânt încă din timpul vieţii şi recunoscut ca atare imediat după moartea sa – se află în ţara noastră, la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Vâlcea, încă de la sfârşitul secolului al XV-lea.

Ziua sa de pomenire este 20 noiembrie, în care a trecut la Domnul.