Activități
Săptămâna duhovniceasca la Seminarul teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” Craiova 18-22 martie 2024

Săptămâna duhovniceasca la Seminarul teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” Craiova 18-22 martie 2024

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, elevii și profesorii Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova au participat, în perioada 18-22 martie, la programul liturgic specific perioadei de început a Postului Mare, desfășurat în paraclisul „Sf. Grigorie Teologul” din incinta școlii.

            Programul liturgic a debutat în dimineața zilei de luni, 18 martie, când au fost săvârșite slujbele Utreniei, Ceasului I, Obedniței și Vecerniei, de un sobor de slujitori, dintre care amintim pe: Pr. Director Vintilă Belcineanu, Pr. Prof. Dr. Cristin Sperlea și Pr. Spiritual Iulian Cravcenco, cele două strane fiind conduse de profesorii de la catedrele de muzică bisericească și tipic: Protod. Prof. Dr. Victor Șapcă și Arhid. Prof. Dr. Angel Stăiculescu. În aceiași zi, începând cu ora 16.00, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, după tradiția Bisericii Ortodoxe, s-a săvârșit slujba Pavecerniței celei Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului Sf. Andrei Criteanul, soborul de slujire fiind format din: Pr. Director Vintilă Belcineanu și Pr. Prof. Dr. Cristin Sperlea, care a ținut un cuvânt de învățătură, punând în prim-plan importanța postului și foloasele duhovnicești în viața seminaristului.

            În ziua de marți, 19 martie, au fost săvârșite slujbele Utreniei, Ceasului III, Obedniței și Vecerniei de către părinții profesori ai seminarului, dintre care amintim pe: Pr. Prof. Dr. Cristin Sperlea, Pr. Prof. Dr. Doru Marcu și Pr. Spiritual Iulian Cravcenco, iar după-amiaza a fost săvârșită Pavecernița cea Mare, unde s-a citit partea a doua a Canonului Sf. Andrei Criteanul, Pr. Alexandru Eremia, în cuvântul său, evidențiind importanța liturgică și duhovnicească a Canonului Sf. Andrei Criteanul.

            Miercuri, 20 martie, după săvârșirea Utreniei și a Ceasului IX, a urmat săvârșirea Vecerniei unită cu Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, iar după-amiază s-a citit partea a treia a Canonului, în cadrul Pavecerniței Mari, iar Pr. Prof. Gheorghe Pîrva a rostit o meditație teologică despre schimbarea minții și importanța faptelor bune în urcușul duhovnicesc al postului, punând accent pe dorința de schimbare a fiecăruia dintre noi în vederea progresului în viața noastră lăuntrică.

            Joi, 21 martie, dimineața au fost săvârșite slujbele Utreniei, Ceasului VI, Obedniței și Vecerniei, de către părinții profesori. După-amiaza s-a citit ultima parte din Canonul Sf. Andrei Criteanul în cadrul Pavecerniței Mari, soborul slujitorilor fiind format din: Pr. Prof. Dr. Cristin Sperlea, Pr. Prof. Dr. Emil Manea, Protod. Prof. Dr. Victor Șapcă, Arhid. Prof. Dr. Angel Stăiculescu. De asemenea, cuvântul duhovnicesc a fost rostit de Pr. Prof. Dr. Emil Manea, care a subliniat importanța tainei sfintei spovedanii, amintind totodată de nevoia fiecărui creștin de a avea un părinte duhovnicesc, îndemnându-i pe elevii seminariști să se spovedească și să se împărtășească cu Sf. Taine.

            Perioada de început a Postului Mare s-a încheiat cu săvârșirea Sf. Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite în ziua de vineri, 22 martie, când elevii seminariștii s-au împărtășit, seria cuvântărilor duhovnicești fiind încheiată de Pr. Spiritual Iulian Cravcenco, care a vorbit despre sensul și importanța postului.

(Dan Anastasescu)