Săptămâna duhovnicească la Seminarul Teologic Ortodox din Craiova, 19-25 februarie 2018

 

În tradiția milenară a Bisericii Ortodoxe, perioada Postului Mare rămâne un moment special pentru rugăciune, post și pocăință. Acest început debutează cu trei duminici premergătoare zilelor de post, rânduite de Părinții sfințiți ai Bisericii pentru a ne introduce în atmosfera potrivită. Tot în această logică, prima săptămână a Postului Sfintelor Paști este una cu totul specială, motiv pentru care rânduiala și simțirea sfintelor slujbe este una diferită, cu zile aliturgice și cu Slujba Canonului Mare, compus de către Sfântul Andrei Criteanul.

Cu gândul de ne împărtăși din experiența Sfinției Sale, dar și pentru a ne rosti cuvânt cu putere multă, ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, s-a aflat în după-amiaza zilei de 22 februarie, preț de câteva ore, în mijlocul tinerilor seminariști cu ocazia săptămânii duhovnicești care s-a desfășurat în perioada 19-25 februarie 2018. Cu același gând, la inițiativa și la invitația domnului Prof. Dr. Pătularu Ionuț-Adrian, directorul acestei școli teologice, s-au aflat în mijlocul nostru, în zile diferite, cadre universitare ale Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Craiova, anume Pr. Prof. Conf. Dr. Ocoleanu Picu, Pr. Prof. Conf. Dr. Constantin Băjău, Pr. Conf. Dr. Adrian Ivan, precum și alte personalități marcante ale spiritualității din Oltenia, alături de cadrele didactice ale Seminarului Teologic Ortodox.  

Prin predică și slujbă, elevii prezenți la momentele duhovnicești au fost îndrumați să ia aminte la această perioadă și să trăiască, fiecare după puterea sa, clipele grele din viața Mântuitorul Iisus Hristos, cu bucuria în suflet că după cele patruzeci de zile de post, vor putea să primească vestea Sfintei Învierii strigând cu glas de bucurie: Hristos a înviat! Deja o tradiție pentru această școală vocațională și teologică, răspunsurile de la strană au fost date de către Corul Seminarului, dirijat de către Prof. Dr. Victor Șapcă.

Prima săptămână de post s-a încununat prin Slujba Sfintei Liturghii săvârșită în Duminica Ortodoxiei, prilej bun pentru tinerii elevi care s-au pregătit să se împărtășească cu Trupul și Sângele lui Hristos Domnul, Cel înviat a treia zi din morți. Săptămâna duhovnicească s-a încheiat, dar postul și lupta continuă, mai ales că Îl avem alături pe Cel ne-a spus: „Îndrăzniți! Eu am biruit lumea!”. (Prof. Drd. Doru Marcu)

 

 

 

 

Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul“ din Craiova

©