Imagini - Pelerinajul seminariștilor craioveni, 10-11 noiembrie 2018

În perioada 10-11 noiembrie 2018, cu ajutorul și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul”, din Craiova, au avut parte de un deosebit pelerinaj. Sub directa coordonare a directorului Seminarului, Diac. Prof. Pătularu Ionuț, plecarea a avut loc la primele ore ale dimineții, în data de sâmbătă 10 noiembrie, iar primul obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Curtea de Argeș, ridicată în vremea domnitorului Neagoe Basarab (1512-1517). Aici tinerii noștri au avut ocazia să vadă necropolele familiei regale, precum și locul unde a fost înmormântat regele Mihai I al României. În continuare, traseul a avut în vedere oprirea la Mausoleul de la Mateiaș sau Mausoleul Eroilor, ridicat între anii 1928-1935, în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Aici elevii, alături de profesori, au intonat câteva strofe din imnul național. În drum spre Mănăstirea Sâmbăta de Sus, s-a făcut o oprire pentru a vizita Castelul Bran, de lângă Brașov, care funcționează astăzi în regim de muzeu.
Elevii seminariști au fost cazați în seara zilei de sâmbătă în spațiile de cazare ale Mănăstirii Sâmbăta de Sus. Vechiul așezământ monastic transilvănean, ridicat în anul 1657, este cunoscut și sub denumirea de Mănăstirea Brâncoveanu (de la Sâmbăta de Sus). Aici a fost stareț pentru o perioadă de câțiva ani părintele Arsenie Boca. Tot aici a viețuit și este înmormântat cunoscutul părinte Teofil Părăian.
În biserica mare a mănăstirii, în duminica zilei de 11 noiembrie, preoților slujitori la Sf. Liturghie li s-au alăturat și pr. diacon Prof. Pătularu Ionuț, directorul Seminarului, pr. Prof. Sperlea Cristin și pr. Alexandru Eremia. Răspunsurile de la strană au fost date de către Corul Seminarului din Craiova, dirijat de către Prof. Victor Șapcă. Mulțumind pentru buna găzduire, pelerinajul a continuat cu vizitarea a altor două obiective culturale, anume Castelul de lut al zânelor și Muzeul Astra de lângă Sibiu. Întoarcerea seminariștilor în Cetatea Craiovei s-a făcut în după amiaza zilei de 11 noiembrie.

(Doru Marcu)
 
 

 

Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul“ din Craiova

©