Hramul Seminarului Teologic Ortodox Craiova 25 ianuarie 2021

     Seminarul Teologic “Sfântul Grigorie Teologul” l-a prăznuit luni, 25 ianuarie 2021, pe Sfântul Grigorie Teologul, Ocrotitorul acestui așezământ. Cadrele didactice, credincioși și elevi ai acestui așezământ l-au sărbătorit pe Sfântul Grigorie în mod deosebit, fiind săvârșită slujba Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți și diaconi. Din partea Arhiepiscopiei Craiovei a participat la săvârșirea Sfintei Liturghii Pr. Dr. Gabriel Sorescu, Consilier în cadrul Sectorului de Învățământ, Catehizare și Activități cu Tineretul. Alături de cadrele didactice s-a aflat Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, inspector la disciplina Religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. La finalul sfintei slujbe a fost săvârșită rânduiala Parastasului pentru pomenirea tuturor celor adormiți întru Domnul: elevi, profesori sau ctitori ai seminarului teologic.

      În continuare, părintele consilier Gabriel Sorescu a transmis mesajul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

  Unul dintre marii poeți creștini

     În cuvântul de învățătură, Pr. Dr. Ionuț Pătularu, directorul Seminarului Teologic din Craiova, a vorbit despre viața Sfântului Grigorie Teologul.

     ,,Astăzi este o zi de sărbătoare, este o zi nobilă, o zi care rămâne încrustată în istoria Seminarului nostru Teologic, Sfântul Grigorie Teologul de aici, de la Craiova. S-a născut în anul 329, într-o localitate pe lângă Nazians, în Asia Mică, într-o familie cu totul excepţională. Părinţii săi, mai înainte de a trece la creştinism, de a se călugări, se numeau Avraam şi Sara. Tatăl său avea rădăcini evreieşti, iar mama sa era de o credinţa cu totul specială, iar ea se pare că a îndreptat pe soţul său pe paşii credinţei şi ajunge la un moment dat să fie Episcopul de Nazians, bătrânul Grigorie, care o să vedeţi că moare târziu, la aproape 100 de ani. Mama sa l-a făgăduit pe fiul său lui Dumnezeu încă din pântece, pentru că nu avea copii. Sfântul Grigorie își desăvârsește studiile teologice și profane în marile Cetăți ale Antichității. Învață prima dată la Nazians, apoi la Cezareea Capadocia. La Atena a învățat aproape 9 ani, până în 357. Sfinții Părinți, acești mari teologi, aveau nu numai studii teologice, ci ei știau foarte bine greaca, latina, retorica, filosofia. Sfântul Grigorie Teologul este toată viața sa un dor nestăpânit de Biserica lui Iisus Hristos și un dor față de părinții săi și față de responsabilitatea față de tatăl său și de mama sa. Sfântul Grigorie Teologul este cel mai mare teolog care a dezbătut și a lămurit Trinitatea, Dogma Sfintei Treimi. Sfântul Grigorie Teologul a avut o relație specială cu Împăratul Teodosie cel Mare care și-a dat seama de valoarea sa spirituală și chiar la un moment dat i-a dăruit pentru un an de zile demnitatea de Patriarh al Constantinopolului. Aș aminti faptul că Sfântul Grigorie Teologul este unul dintre marii poeți creștini”, a subliniat pr. Dr. Ionuț Pătularu, directorul Seminarului Teologic.

    Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, începând cu orele 17, elevii Seminarului au participat la o serbare online, organizată de către conducerea așezământului teologic, cu participarea profesorilor și a invitaților oficiali din partea ISJ Dolj și a Arhiepiscopiei Craiovei. (https://mitropoliaolteniei.ro/2021/01/26/seminarul-teologic-sfantul-grigorie-teologul-si-a-sarbatorit-ocrotitorul-spiritual/)

Sfantul Nicolae, la Seminarul Teologic Ortodox Craiova 2020

Astazi la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Grigorie Teologul, au venit colindătorii din parohia Mofleni, bucurandu-ne de momente emoționante alături de Sfântul Nicolae , care a pregatit tuturor copiilor și credincioșilor daruri minunate.


Doamne ajută tuturor iar Sfântul Nicolae sa vă aducă sanatate şi multă pace in suflete!

Arhid. Ionuț Pătularu

 

1 Decembrie 2020

     Astazi, la împlinea a 102 ani de la nașterea Romaniei Mari şi Sfinte se cuvine să îngenunchem și să sărutam tricolorul cu tot ce este mai sfânt în noi , amintindu-ne de jertfa eroilor neamului românesc, care s-au aruncat în veşnicie spre realizarea idealului tuturor românilor ( unirea celor trei provincii Țara Românească, Moldova , Transilvania la care s-a adăugat Basarabia și Bucovina). Astăzi, aproape că nu mai vedem patrioți, (doar umbre rătăcite in politica intereselor meschine, antiromanesti ! ). Haideți fraților să ne izbândim demnitatea de fi români, urmaşi ai lui Traian , Decebal, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan-Cuza, Carol I, Ferdinand I, Regina Maria a României, Iuliu Maniu, Vasile Goldiş, Alexandru Vaida-Voievod, Ioan Inculeț, Iancu Flondor, patriarhul Miron Cristea, episcopul unit Iuliu Hossu și mulți alți Români fauritori de istorie şi neam. Ar mai fi multe de amintit acestui neam atât de dezbinat astazi ...însă spun răspicat că nocio forță naturală sau supranaturală nu mă poate opri sa fiu român!

       DUMNEZEU să binecuvanteze neamul românesc, la multi ani Romanie Sfantă!

Arhid. Ionuț Pătularu

 

https://mitropoliaolteniei.ro/2020/12/02/ziua-nationala-a-romaniei-marcata-in-cadrul-seminarului-teologic-ortodox-sfantul-grigorie-teologul-craiova/

Săptămâna duhovnicească la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul”, Craiova 01-08.03.2020

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în perioada 2-8 martie 2020, Seminarul Teologic din Craiova a avut parte de un program special pentru prima săptămână din Postul Sfintelor Paști, cunoscută ca Săptămâna duhovnicească.

În acest sens, alături de cadrele didactice, tinerii seminariști au putut participa la sfintele slujbe, săvârșite de către preoții profesori și de preoții spirituali, au dat răspunsurile la strană, s-au spovedit, iar la finalul săptămânii, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. În primele zile ale săptămânii, potrivit tradiției liturgice, în toate bisericile s-a săvârșit Canonul cel Mare, alcătuit de către Sf. Andrei Criteanul, îndemnându-ne la o perioadă de meditație și de pocăință.    

Totodată, la invitația Părintelui Arhid. Prof. Dr. Pătularu Ionuț Adrian, directorul Seminarului, în Săptămâna duhovnicească înaintea elevilor au venit să rostească cuvinte de învățătură următoarele persoane: Părintele stareț Nifon, de la Mănăstirea Jitianu, Pr. Decan Conf. Univ. Dr. Nicolae Răzvan Stan, Arhid. Conf. Univ. Dr. Ungureanu Ionel, Pr. Lect. Univ. Dr. Bot Lucian, Pr. Prof. Univ. Dr. Picu Ocoleanu, Pr. Prof. Univ. Dr. Popescu Ion, Pr. Lect. Univ. Dr. Reșceanu Ionuț, de la Facultatea de Teologie din Craiova, Arhim. Vladimir Dărângă, de la Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Dumitru” din Craiova,  Pr. Drăgușin Ioan, Pr. consilier Gabriel Sorescu și poetul Marius Robu.

(PR. EREMIA ALEXANDRU)

Hram 2020 "Sf. Grigorie Teologul"

Sf. Grigorie Teologul, prăznuit prin Liturghie Arhierească la Seminarul Teologic din Craiova

În fiecare an, în ziua de 25 ianuarie, Seminarul Teologic din Craiova prăznuiește cu mare cinste pe Sf. Grigorie Teologul, ocrotitorul acestui sfânt așezământ, al elevilor care învață aici și al cadrelor didactice. În seara zilei de 24 ianuarie, sărbătoarea a început cu Slujba Vecerniei, unită cu cea a Litiei, după care a urmat Slujba Utreniei.
În dimineața zilei de 25 ianuarie 2020, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de Preasfințitul Dr. Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a fost primit cu pâine și cu sare la Seminarul Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova, unde a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. De asemenea, imediat după Vohodul Mare, diaconul Dioșteanu Irinel a primit hirotonia întru preot, pe seama Parohiei Cioroiași, din Protoieria Băilești, județul Dolj. La momentul potrivit, seminariștii care s-au spovedit, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Răspunsurile de la strană au fost date de către Corul Seminarului Teologic, dirijat de către Prof. Dr. Victor Șapcă.
La acest moment de prăznuire și de sărbătoare, onorând invitația Arhid. Prof. Dr. Pătularu Ionuț Adrian, directorul Seminarului, au participat cadrele didactice ale școlii noastre, dar și foști absolvenți sau profesori ai acestei instituții teologice. Totodată, la finalul sfintei slujbe, a fost săvârșită rânduiala parastasului pentru pomenirea tuturor celor adormiți întru Domnul: elevi, profesori sau ctitori ai Seminarului Teologic. Imediat după Sfânta Liturghie a urmat o agapă frățească.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a ținut să pună la inimile elevilor seminariști modelul Sfântului Grigorie de Nazianz, numit și Teologul, de a face teologie și de a trăi teologia. Mai întâi, Înaltpreasfinția Sa a amintit că Sf. Grigorie este considerat ocrotitorul duhovniceasc al tuturor seminariilor din țară și în mod special al Seminarului din Craiova, care îi poartă numele: „Sărbătoarea de astăzi, închinată Sfântului Grigorie Teologul, ne reunește în fiecare an în acest centru de formare teologică a viitorilor preoți. Sfântul Grigorie Teologul a fost rânduit de Biserica noastră să fie ocrotitorul seminariilor teologice pentru că este cunoscut ca părinte teolog, părinte duhovnicesc, învățătoar și dascăl al Bisericii. Era necesar ca acest sfânt să ocrotească aceste așezăminte teologice, ca elevii care învață în asemenea școli să aibă un ocrotitor, un îndrumător și un model în viață lor personală și apoi în viața lor misionară în cadrul Bisericii”.
În continuare, ÎPS Dr. Irineu a vorbit despre traseul duhovniceasc și intelectual al Sfântului Grigorie, prieten bun al Sfântului Vasile cel Mare, coleg cu acesta la Atena și împreună viețuitor în zona Pontului, culminând cu numirea sa în calitate de Patriarh al cetății Constantinopolului, unde a primit înțelepciune dumnezeiască să apere dreapta credință.
Din practica vieții Sf. Grigorie, Înaltpreasfinția Sa s-a oprit la rugăciune, îndemnându-i pe tinerii seminariști să nu uite de Dumnezeu și de rugăciune: „Cunoașterea adevărată vine din lucrarea Duhului Sfânt. Adevărata cunoaștere nu este informală, din cărți sau din alte surse, ci adevărata cunoaștere este din rugăciune. Sfântul Grigorie a cunoscut pe Dumnezeu în rugăciune. Stăruiți în rugăciune pentru că numai prin rugăciune Dumnezeu intră în cămară sufletului nostru, intră în interiorul nostru și ne luminează, strălucește și ne limpezește toate adâncurile noastre. Este ca și cum am intra cu o lumină strălucitoare într-o cameră plină de frumuseți și de bijuterii. Dacă nu am avea această lumină nu am vedea comorile din asemenea cameră. Așa și cu cel care se roagă. Dacă este luminat de Duhul Sfânt, el vede frumusețile dumnezeiești. Dumnezeu descoperă aceste daruri numai în această înălțare a rugăciunii care trebuie să fie îmbrăcată în haina smereniei. O rugăciune fără smerenie, fără de inima frântă și smerită, de care vorbește psalmistul, nu are succes, adică nu atinge punctul pe care trebuie să îl dorească și să îl ajungă”.
În a doua parte a învățăturii, Părintele Mitropolit a explicat de ce Biserica îl cinstește pe Sf. Grigorie cu numele de Teologul: „Sfântul Grigorie este numit teologul. Sunt trei persoane în Biserica noastră Ortodoxă cu numele de teologul: Sfântul Ioan Evanghelistul și teologul, Sfântul Grigore de Nazianz și teologul și Sfântul Simeon Noul Teolog. Sfântul Grigorie și Sfântul Ioan Evanghelistul și Sfântul Simion sunt în primul rând trăitori ai teologiei. Așa cum un părinte bisericesc spune că teolog nu este decât cel care se roagă, evident că îl vedem pe Sfântul Grigore strălucind de această virtute. Este rugătorul prin excelență și însuși cuvântul Grigorie înseamnă veghetor, cel care priveghează permanent. Atât Ioan Evanghelistul, cât și Sfântul Simeon și Sfântul Grigorie au alcătuit imnele iubirii lui Dumnezeu. Cele mai importante lucrări ale acestora se referă la iubirea lui Dumnezeu, care se revarsă în lume prin Preasfânta Treime. Izvorul iubirii este Preasfânta Treime. Iubirea aceasta este întru-totul esența lui Dumnezeu. Cea mai sfântă definiție nu poate să fie decât aceasta că Dumnezeu este iubire pentru că El face lumea din iubire”.
În încheiere, ÎPS Irineu a mulțumit lui Dumnezeu pentru această zi de împreună rugăciune și i-a îndemnat pe toți cei prezenți să fie rugători către Sf. Grigorie, atât pentru nevoile trupești, dar mai ales pentru nevoile sufletești: „Considerând că Sfântul Grigorie este părintele nostru și având credința în acest lucru, noi nu putem decât să îi mulțumim preabunului Dumnezeu pentru dragostea care ne-o arată permanent în viața noastră, să mulțumim Sfântului Grigorie care este mijlocitorul înaintea lui Dumnezeu și să îl rugăm să ne umple de dragostea sa, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”

(PR. Eremia Alexandru Ionut)

Page 1 of 18

Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul“ din Craiova

©