Activități
Premiul al III-lea pentru Corul Seminarului din Craiova: Festivalul-Concurs Național „Lăudați pe Domnul”, ediția a XV-a

Premiul al III-lea pentru Corul Seminarului din Craiova: Festivalul-Concurs Național „Lăudați pe Domnul”, ediția a XV-a

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Corul Seminarului „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova a participat în ziua de 27 octombrie 2023 la Festivalul-Concurs Național „Lăudați pe Domnul”, ediția a XV-a. Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Patriarhiei, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Etapa finală a festivalului-concurs a fost cuprinsă din două secțiuni: A. Interpretare și B. Compoziție, unde s‑au calificat șase grupuri psaltice ale instituțiilor de învățământ teologic preuniversitar din București, Iași, Craiova, Cluj‑Napoca, Alba Iulia și Arad. În timpul  evaluării, Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale a susținut un recital de muzică psaltică, avându‑l ca invitat special pe prof. Achilleas Chaldaiakis, din Grecia.

La acest Festival, elevii și corul Seminarului din Craiova au reprezentat Mitropolia Olteniei, după câștigarea etapei organizată la nivel mitropolitan. Corul Seminarului „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova, condus de Lect. univ. dr. Victor Șapcă, a interpretat două piese psaltice și anume: Axion, plagalul glasului 1, de Macarie Ieromonahul și Din ospățul Stăpânului, plagalul glasului I, de Anton Pann. În urma deliberării comisiei, Corul Seminarului de la Craiova a primit locul al III-lea.

Juriul a fost format din: prof. dr. Nicolae Gheorghiță, prorector al Universității Naționale de Muzică din București; pr. lect. dr. Zaharia Matei de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București; lect. dr. Adrian Sîrbu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași; pr. prof. dr. Vasile Grăjdian de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu; prof. dr. Elena Chircev de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj‑Napoca; pr. prof. Cristian Mazilița de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova și prof. dr. Veronica Demenescu de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.

Festivalul-concurs a fost organizat de Sectorul teologic‑educațional al Administrației Patriarhale, cu ocazia Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți). În închiderea evenimentului, Patriarhul României le-a înmânat premiile câştigătorilor celor două secţiuni, iar invitaţilor speciali le-a oferit Diploma şi medalia anului comemorativ 2023. De asemenea, Părintele Patriarh Daniel a rostit cuvântul intitulat „Muzica liturgică susţine rugăciunea Bisericii”.

(Credit: https://mitropoliaolteniei.ro/2023/10/28/premiul-al-iii-lea-pentru-corul-seminarului-din-craiova-festivalul-concurs-national-laudati-pe-domnul-editia-a-xv-a/)

A se vedea: Festivalul‑concurs „Lăudaţi pe Domnul!”, la final (ziarullumina.ro)Muzica bisericească susține rugăciunea liturgică (ziarullumina.ro)La Palatul Patriarhiei a avut loc etapa finală a Festivalului-Concurs „Lăudați pe Domnul” – Basilica.ro.

(Foto credit: Ziarul Lumina)