Activități
ÎNTÂLNIRE ÎN CADRUL CERCULUI LITERAR PATRISTIC „FLUIERUL CEL PĂSTORESC” LA SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX DIN CRAIOVA

ÎNTÂLNIRE ÎN CADRUL CERCULUI LITERAR PATRISTIC „FLUIERUL CEL PĂSTORESC” LA SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX DIN CRAIOVA

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în după-amiaza zile de luni, 01. 04. 2024, în sala de festivități a Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova, a avut loc întâlnirea periodică în cadrul Cercului Literar Patristic „Fluierul cel păstoresc”, avându-l ca invitat special pe Pr. Dr. Marius Resceanu, Consilier Eparhial în cadrul Sectorului Comunicații Media al Arhiepiscopiei Craiovei.

            Întâlnirea, moderată de Pr. Prof. Dr. Cristin Sperlea, coordonatorul Cercului Literar Patristic, a debutat prin prezentarea invitatului acestei întâlniri de către elevul seminarist Măceșanu Ștefan din clasa a XI-a. Având ca temă „Tehnici de interpretare și lecturare a unui text patristic. De la comunicare la comuniune, de la text la mesajul religios moral”, părintele consilier Marius Resceanu a făcut o sinteză a ceea ce reprezintă buna comunicare și buna exprimare în Biserică, subliniind și faptul că marii părinți ai Bisericii, atunci când vorbeau de Sfintele Scripturi, făceau referire atât la textele biblice, cât și la textele patristice, importanța acestora fiind covârșitoare pentru noi și, cu toate că sunt greu de citit, trebuie să le recitim și să identificăm cuvintele cheie, pentru a afla mesajul transmis de autor. De asemenea, în partea a doua a întâlnirii, părintele consilier a răspuns întrebărilor venite din partea seminariștilor, făcând și o rememorare a perioadei cât a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Craiova, evocând personalitățile părinților profesori de atunci, în special persoana Arhim. Prof. Vasile Prescure.

            În cuvântul de încheiere, Pr. Prof. Vintilă Belcineanu, directorul Seminarului, a mulțumit invitatului special al acestei întâlniri, felicitându-i pe elevii seminariști pentru implicare, provocându-i totodată la o nouă întâlnire.

            Trebuie să amintim faptul că Cercul Literar Patristic „Fluierul cel Păstoresc”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, este coordonat de Pr. Prof. Dr. Cristin Sperlea, cadru didactic al Seminarului, dar și de Pr. Prof. Dr. Adrian Lupu, Consilier Eparhial în cadrul Sectorului Învățământ, Activități cu Tineretul și de Catehizare din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, a avut de-a lungul timpului mai mulți invitați, specializați în Teologie Patristică, cum ar fi: Pr. Conf. Dr. Constantin Băjău de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, Pr. Dr. Corneliu Dogaru, ecleziarhul Catedralei Mitropolitane „Sf. Dumitru” din Craiova etc.

            Imediat după întâlnire, părintele Marius Resceanu a oferit un interviu elevului Măceșanu Ștefan, care va fi publicat în următorul număr al revistei „Vocațio” a Seminarului Teologic Ortodox din Craiova. 

(Dan Anastasescu)