Activități
Exercitiu simulare cutremur – 12.12.2023

Exercitiu simulare cutremur – 12.12.2023

În data de 12 decembrie 2023 a avut loc la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, o simulare a unui cutremur şi exerciţiu de evacuare a elevilor şi cadrelor didactice.

Exerciţiul de evacuare reprezintă forma activităţii de prevenire prin care se transmit cunoştinţele teoretice privind tipurile de risc şi măsurile de prevenire, pentru a se forma deprinderile practice de comportare şi intervenţie ale cadrelor didactice, personalului auxiliar şi nendidactic, precum şi ale elevilor în caz de incendiu/seism.

Pe timpul desfășurării exercițiului de evaculare în caz de producere a unui cutremur trebuie respectate următoarele reguli:

– Păstrarea calmului, evitarea intrării în panică. În plus, elevii trebuie să se protejeze reciproc, fără să se sperie de zgomotele din jur;

– Pentru prevenirea panicii şi rănilor, elevii trebuie să asculte recomandările cadrelor didactice.

Acestea trebuie să nu permită nimănui să fugă din încăpere, clasă, să ţipe sau să propună evacuarea.

Trebuie evitată fuga pe uşă, săritul pe fereastră, alergatul pe scări şi producerea aglomeraţiei;

Dacă începe mișcarea seismică:

-Elevii trebuie să rămână pe loc.  Nu trebuie să fugă.

-Aceştia se vor proteja în locuri sigure, sub bancă sau sub masă.

-Se vor feri de obiectele înalte, de cele suspendate şi de ferestre.

-Vor asculta profesorii.

-Profesorii vor menţine uşa deschisă.

La semnalul prelungit al soneriei (2 minute, 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele) personalul trebuie evacuat ținându-se cont de câteva aspecte extrem de importante:

-Elevii vor părăsi clădirea sub supravegherea profesorului. Se vor folosi toate căile de evacuare şi salvare fără pericole. Nu se vor lua alte obiecte (ghiozdane, obiecte de vestimentaţie etc.).

– Personalul se va aduna pe terenul de sport care să îi confere siguranţă;

– Elevii vor fi dispuşi pe clase în ordinea băncilor;

-Profesorii vor avea obligația să facă prezenţa, raportând de urgenţă directorului eventuala lipsă nemotivată a unuia dintre elevi;

-Se va verifica cunoaşterea şi capacitatea de punere în aplicare a sarcinilor ce revin personalului de la locul de muncă în caz de incendiu:

– Maniera de comportare a elevilor la primirea semnalului acustic de alarmare;

– Maniera de desfăşurare a activităţii de salvare şi evacuare a persoanelor şi a materialelor periculoase;

Odată executat exerciţiul se acţionează semnalul de încetare a alarmei care va fi compus dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.