Activități
Decernarea medaliei de aur și a diplomei de membru Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, la Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”

Decernarea medaliei de aur și a diplomei de membru Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, la Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”

În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de vineri, 12 iunie 2024, la Seminarul Teologic „Sf. Grigorie Teologul”, au avut loc activități culturale dedicate Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”, ediția a XIII, desfășurat la Craiova, în zilele 10-15 iunie.

În deschidere, în calitate de moderator al evenimentului, Pr. Dr. Adrian Lupu, consilier eparhial, l-a rugat pe Înaltpreasfințitul Dr. Irineu să adreseze invitaților cuvântul de binecuvântare și de felicitare pentru desfășurarea acestui eveniment cultural în cinstea marelui poet Mihai Eminescu: „Îmi exprim bucuria că ați ales să vă reuniți, în cadrul acestui festival mondial de poezie „Mihai Eminescu”, aici la una dintre cele mai străvechi mănăstiri din Oltenia, Mănăstirea Coșuna – Sf. Ier. Nicolae, care adăpostește și Seminarul Teologic, o vatră teologică și de cultură, unde s-au format foarte mulți ierarhi, preoți și profesori ai vieții noastre sociale și religioase. Dumneavoastră reprezentanți una dintre muzele cele mai de seamă ale culturii mondiale, anume poezia. Prin poezie, noi ne ridicăm la Dumnezeu pentru a primi inspirația divină și lucrarea binefăcătoare pentru noi și pentru cei din jurul nostru. Urmăresc de mulți ani de zile această fundație „Mihai Eminescu” și sunt bucuros să fiu alături de dumneavoastră și de președintele acestui forum, care se străduiește în aceste vremuri să fie angajat în lucrarea artei și culturii noastre românești și universale. Sunt convins că în programul dumneavoastră ați abordat teme diverse și dintre cele mai frumoase ale poeziei. Sper în continuare să aveți mult spor în această lucrare pe care v-ați propus-o să o realizați. Fiți bineveniți aici la noi și în țara noastră și să purtați mai departe etosul nostru românesc acolo de unde veniți dumneavoastră. Dumnezeu să vă binecuvinteze cu mult folos sufletesc”.

În continuare, a luat cuvântul domnul președinte Prof. univ. dr. Ion Deaconescu, care a înmânat  Înaltpreasfințitului Dr. Irineu diploma de membru titular din partea Academiei de Cultură și de Poezie din Mongolia, coordonată de domnul Gombojav Mend-Ooyp și medalia de aur „Mihai Eminescu”, din partea Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”, pentru contribuția prodigioasă la cultura națională și mondială: „Înaltpreasfinția Voastră, am marele privilegiu ca în numele poeților participanți la cea de-a treisprezecea ediție a festivalului mondial de poezie „Mihai Eminescu” să vă adresăm mulțumiri pentru îngăduința de a ne primi astăzi în acest locaș de învățământ religios, unde cunoașterea, cultura și învățarea se află la cele mai înalte cote. Este o bucurie să fim a doua oară aici și simțim deja că dobândim lumină și cunoaștere când din tăcerea noastră se naște viitorul gândurilor. Poeții prezenți aici sunt nume foarte importante ale literaturii lumii. Unii dintre ei sunt președinți de academii, alții academicieni și mari profesori la celebre universități. Vă mulțumim încă o dată și vă rog să îmi dați voie să vă înmânez diploma de membru titular, din partea Academiei de Cultură și de Poezie din Mongolia, și medalia de aur „Mihai Eminescu”, din partea Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”.

După primirea acestor distincții, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu a mulțumit reprezentanților celor două instituții de cultură și și-a exprimat bucuria de a prezent în cadrul acestor evenimente ale Festivalului mondial de poezie: „Vă mulțumesc foarte mult pentru aceste distincții. Acestea sunt foarte importante pentru mine deoarece sunt mereu în legătură cu poezia și cultura. Pentru fiecare om aceste distincții ar fi o onoare să le dobândească pentru că transmit emoții și bucurie. Pentru toate acestea și pentru că v-ați gândit să îmi înmânați aceste distincții, vă mulțumesc și Îl rog pe bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze și să vă ajute”.

Cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Irineu, invitații au avut ocazia să viziteze Sf. Mănăstire Coșuna, unde li s-a prezentat istoricul și rolul acesteia în trecut și în prezent de către părintele Prof. Dr. Manea Emil. În a doua parte a programului, elevii Seminarului Daniel Guran și David Popescu au recitat câteva poezii din opera poetului național Mihai Eminescu. De asemenea, sub coordonarea părintelui Prof. Dr. Victor Șapcă, Corul Seminarului a prezentat un recital de cântece religioase și patriotice. În ultima parte a întâlnirii, parte din poeții prezenți au fost invitați să-și prezente creațiile literare și să recite câteva poezii.

Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“ reunește anual, în Craiova și în orașele partenere, zeci de poeți din toate colțurile lumii: SUA, Argentina, Albania, Chile, Serbia, Polonia, Grecia, Guatemala, Portugalia, Mexic, Canada, Republica Dominicană, Bosnia și Herțegovina, Italia, Norvegia și România. Deschiderea Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“ a avut loc în ziua de 11 iunie 2024, la Muzeul de Artă din Craiova și se va încheia în ziua de sâmbătă, 15 iunie.

sursa : https://mitropoliaolteniei.ro/2024/06/15/decernarea-medaliei-de-aur-si-a-diplomei-de-membru-inaltpreasfintitului-parinte-mitropolit-irineu-la-festivalul-mondial-de-poezie-mihai-eminescu/