Activități
ACTIVITĂȚI EDUCATIV-RECREATIVE LA SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX DIN CRAIOVA

ACTIVITĂȚI EDUCATIV-RECREATIVE LA SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX DIN CRAIOVA

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, sâmbătă, 13.04.2024, la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova s-au desfășurat două activități educativ-recreative: un atelier de fotografie și o dezbatere despre rolul tinerilor în viața Bisericii.

            Prima activitate, desfășurată în sala de festivități a Seminarului, l-a avut drept invitat special pe dl. Ionuț Stanca, fost absolvent al școlii, în prezent student al Facultății de Teologie Ortodoxă și al Facultății de Litere, secția Cinematografie și Film, din cadrul Universității din Craiova și s-a concretizat prin organizarea unui atelier de fotografie, intitulat „Tehnici de videoprocesare computerizată a imaginii”. În cadrul acestuia, elevilor seminariști li s-a făcut o descriere a modului de procesare a unei fotografii, prezentându-li-se totodată și etapele de evoluție în cinematografia universală, dar și unele tehnici folosite de regizori în cadrul filmelor.

            Invitatul prezent a făcut mai multe expuneri ale modalităților de realizare a unei fotografii, la nivel cineastic, amintind de importanța diverselor stări pe care imaginea în sine trebuie să le exprime în fața lectorilor vizuali.

            Atelierul s-a încheiat printr-o activitate practică, elevii seminariști fiind inițiați în tainele fotografiei prin realizarea mai multor imagini de nuanță și folosirea aparaturii în scopul modelării conținuturilor acestora.

            „Suntem înconjurați de imagini mai mult ca oricând, astfel e din ce în ce mai important sa învățam să le interpretăm corect mesajul și în cazul în care noi suntem realizatorii unei imagini, să reușim să transmitem corect acest mesaj privitorului”, a transmis dl. Ionuț Stanca.

            Cea de-a doua activitate, desfășurată în curtea Seminarului, lângă vechea ctitorie a banilor craioveni, mânăstirea Coșuna Veche, l-a avut invitat special pe Pr. Mihail Scorbură, slujitor la Paraclisul Mitropolitan „Madona Dudu” și coordonator al Grupului de Tineret „Tinerii Maicii Domnului”, care a fost însoțit de trei tineri, membri ai respectivului grup. Având drept punct de plecare sintagma „tinerii sunt importanți în viața Bisericii”, cei prezenți au întreprins mai multe jocuri de cunoaștere, în cadrul cărora au avut loc mai multe dezbateri libere, pe diverse teme duhovnicești și culturale.

            Părintele Mihail Scorbură le-a vorbit elevilor seminariști despre rolul esențial al tinerilor în Biserică, amintind de responsabilitatea preotului de a aduce tinerii la biserică și de a-i forma ca viitori părinți și buni creștini.

            „Tinerii Îl cunosc cel mai bine pe Dumnezeu în Biserică, acolo unde învață să se cunoască pe ei înșiși, dar și între ei, dezvoltând astfel o adevărată comuniune. Tot în Biserică, aceștia primesc răspuns și la problemele lor lăuntrice, dar și la cele sociale, de ordin mondial. Seminariștii, în special cei care doresc să intre în cler la momentul rânduit de Dumnezeu, trebuie să știe că lucrarea cu tinerii este, poate, cea mai frumoasă parte a misiunii sacerdotale, iar roadele ei se văd în viitor, se văd în viața de familie a tinerilor, se vor vedea în cariera acestora și în relația lor cu societatea”, a transmis Pr. Mihail Scorbură.

            Trebuie amintit faptul că cele două activități educativ-recreative s-au desfășurat cu acordul și sprijinul Pr. Prof. Vintilă Belcineanu, directorul Seminarului, fiind coordonate de Prof. Marga Marcu, Pr. Prof. Dr. Doru Marcu și dl. Dan Anastasescu.

(Dan Anastasescu)

foto credit Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” – Craiova, elev: Nelu Buliga