Activități
Activități de promovare a Facultății de Teologie și a Seminarului în Episcopia Severinului și Strehaiei

Activități de promovare a Facultății de Teologie și a Seminarului în Episcopia Severinului și Strehaiei

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 18 aprilie au avut loc activități de promovare a Facultății de Teologie și a Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova, în Episcopia Severinului și Strehaiei. Din delegația Facultății și a Seminarului, sub coordonarea Pr. dr. Adrian Lupu, consilier eparhial al Sectorului de Învățământ, au făcut parte: Pr. Lect. univ. dr. Reșceanu Ion, Pr. Lect. univ. dr. Bora Ion-Sorin, Lect. univ. dr. Laura Semenov, Lect. univ. dr. Petre Mogoşanu, Pr. prof. Belcineanu Vintilă și Protodiacon prof. dr. Victor Șapcă.

Prima activitate de promovare s-a desfășurat în cadrul cercului Cercului pedagogic, pentru disciplina Religie, desfășurat la Liceul Tehnologic „Dierna” Orșova, în prezența domnului Mihai Corcodel, consilier eparhial, şi a doamnei Prof. Daniela Săftoiu, Inspector de specialitate al IŞJ Mehedinți. Aici delegația Seminarului a prezentat cele mai importante dotări ale școlii, precum și profilul elevului seminarist. În mod special, s-a accentuat nevoia descoperirii de către profesori a elevilor care au vocație și dorință de a participa la viața Bisericii. Au luat cuvântul Pr. dr. Adrian Lupu, Pr. prof. Belcineanu Vintilă și Părintele Protodiacon prof. dr. Victor Șapcă, de la catedra de muzică psaltică a Seminarului și dirijor al Corului.

A doua activitate a fost dedicată promovării Facultății de Teologie de la Craiova și s-a realizat în Sala „Gheorghe Anghel” a Palatului Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin, unde a avut loc Târgul ofertei universitare, intitulat „Consilierea în carieră – evoluția elevilor de la liceu către universitate și/sau către piața muncii”. Delegația Facultății de Teologie a participat cu ofertele în cadrul standului rezervat Universității din Craiova, alături de celelalte facultăți din Universitate. Facultatea de Teologie ortodoxă din Craiova a fost reprezentată de Pr. Lect. univ. dr. Reșceanu Ion, Pr. Lect. univ. dr. Bora Ion-Sorin pentru Secţia Pastorală, şi de doamna Lect. univ. dr. Laura Semenov şi de domnul Lect. univ. dr. Petre Mogoşanu pentru Secţia de Arte Vizuale.

În ultima parte a zilei, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a avut loc o întâlnire cu toți profesorii și preoții care predau disciplina Religie în județul Mehedinți la nivel liceal. Evenimentul a avut ca scop promovarea programelor de licență, masterat și de doctorat ale Facultății de Teologie de la Craiova și s-a desfășurat în sala mare a Centrului Cultural Misionar „Sf. Ioan Gură de Aur”, al Episcopiei Severinului și Strehaiei, din Drobeta Turnu Severin.

În calitate de delegat oficial al Părintelui Mitropolit Irineu, Pr. dr. Adrian Lupu a mulțumit Preasfințitului Părinte Nicodim pentru binecuvântarea de a promova școlile vocaționale în rândul preoților și al profesorilor de religie din Episcopia Severinului și Strehaiei. De asemenea, a mulțumit tuturor celor prezenți pentru deschiderea față de oportunitățile oferite de Facultatea de Teologie a Universității din Craiova. Din partea Facultății au fost prezenți și au luat cuvântul Pr. Lect. univ. dr. Bora Ion-Sorin, Pr. Lect. univ. dr. Reșceanu Ion, domana Lect. Univ. Dr. Laura Semenov şi domnul Lect. univ. dr. Petre Mogoşanu.

În cuvântul de binecuvântare, Preasfințitul Nicodim a mulțumit invitaților delegați și i-a îndemnat părintește pe toți cei prezenți, care au calitatea de profesori de Religie, să îndrume către Seminar și Facultate elevii cu vocație: „De la început, doresc să-mi exprim bucuria de a fi împreună cu delegațiile Facultății noastre de Teologie și ale Seminarului aici la Centrul „Sf. Ioan Gură de Aur” al Episcopiei noastre. Mi-am dorit ca la această întâlnire să participe profesorii de Religie, dar și preoții care au școli în parohii. Vă rog pe toți să puneți suflet în predarea orei de Religie. Cu siguranță, ora de Religie va aduce rezultate într-o perioadă anume a vieții unui elev. Să arătați o atenție deosebită acelor elevi care au înclinație spre teologie și să-i îndrumați. Dacă întâlniți tineri care au înclinație către religie sau pictură, puteți să-i îndrumați către Facultatea noastră, unde se pot specializa. Vreau să rețineți toate aceste lucruri și să fie aici o întlnire de suflet. Vă doresc succes în misiunea pe care o aveți. Este de datoria noastră, a tuturor, să-i descoperim pe tinerii, viitori studenţi ai Facultăţii de Teologie, care să devină preoți, pictori, sculptori și să beneficieze de tot ceea ce, prin grija Înaltpreasfințitului Irineu, Facultatea de Teologie oferă la Craiova”.

Mai multe informații despre desfășurarea procesului de admitere la Facultate, viitori studenți pot afla prin consultarea site-ului facultății, „Ghidul de înscriere on-line pentru admiterea la Facultatea de Teologie Ortodoxă” (http://teologie.ucv.ro/index.php/admitere/default/2023-06-16-07-50-48.html), precum și în cadrul zilelor porților deschise. Pentru examenul de admitere sunt programate două sesiuni, în lunile iulie și septembrie 2024. Sesiunea din luna iulie se va desfășura după următorul program: 15.04-17.07 – înscrierea on-line a candidaților; 19 iulie – probele eliminatorii; 20 iulie – afișarea rezultatelor parțiale și 20-24 iulie confirmarea locurilor. Sesiunea din septembrie are următorul grafic: 05.08-10.09 – înscrierea on-line a candidaților; 12 septembrie – probele eliminatorii; 13 septembrie – afișarea rezultatelor parțiale și 13-17 septembrie – confirmarea locurilor.

(https://mitropoliaolteniei.ro/2024/04/19/activitati-de-promovare-a-facultatii-de-teologie-si-a-seminarului-in-episcopia-severinului-si-strehaiei/)