Activități
Activitate dedicată învățării tehnicilor fundamentale de prim ajutor la Seminarul Teologic din Craiova

Activitate dedicată învățării tehnicilor fundamentale de prim ajutor la Seminarul Teologic din Craiova

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 8 februarie 2025, elevii Seminarului Teologic Ortodox ,,Sf. Grigorie Teologul” din Craiova au participat la o activitate dedicată învățării tehnicilor fundamentale de prim-ajutor, un domeniu esențial pentru orice tânăr responsabil și pregătit să reacționeze în fața unei urgențe.

Activitatea face parte din cadrul Parteneriatul Educațional ,,Împreună pentru un viitor mai bun”, coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Seminarul Teologic Ortodox ,,Sfântul Grigorie Teologul” Craiova, Colegiul Național ,,Frații Buzești” Craiova și Direcția Județeană de Sport și Tineret Dolj.                         

Voluntari au fost elevii Darius Cheiță și Mateo Groza, clasa a VIII-a F, care fac parte din lotul participant la Concursul Național ,,Sanitarii pricepuți” și eleva Magda Hobeanu, clasa a XI-a A. Toți trei sunt elevi ai Colegiului Național ,,Frații Buzești” din Craiova. Coordonatorii activității au fost: Prof. dr. Elena Marina, Prof. Marga Marcu și Pr. Prof. dr. Doru Marcu.

Elevii au fost instruiți în manevre vitale, care pot face diferența între viață și moarte, oferindu-le astfel elevilor seminariști abilități valoroase care vor avea un impact direct asupra siguranței lor și a celor din jur. Activitatea a fost una dinamică si interactivă, elevii având ocazia să învețe, să exerseze și să asimileze cunoștințele necesare pentru a acorda primul ajutor în diverse situații critice: de la cum identificăm dacă o victimă este conștientă sau nu, la resuscitarea cardio-respiratorie (RCP), fracturi, entorse, luxații, hemoragie externă și internă, obstrucția unui corp străin a căilor respiratorii superioare la adult, copil și sugar, până la, poziția laterală de siguranță, etc. Participanții au demonstrat un interes deosebit și o responsabilitate admirabilă în procesul de învățare.

Prin această activitate, ne propunem să construim o cultură a siguranței și a responsabilității în rândul tinerelor generații, să le formăm abilități de reacție rapidă în momente de criză, care pot salva vieți.

(Prof. dr. Elena Marina)