Săptămâna duhovnicească la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul”, Craiova 01-08.03.2020

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în perioada 2-8 martie 2020, Seminarul Teologic din Craiova a avut parte de un program special pentru prima săptămână din Postul Sfintelor Paști, cunoscută ca Săptămâna duhovnicească.

În acest sens, alături de cadrele didactice, tinerii seminariști au putut participa la sfintele slujbe, săvârșite de către preoții profesori și de preoții spirituali, au dat răspunsurile la strană, s-au spovedit, iar la finalul săptămânii, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. În primele zile ale săptămânii, potrivit tradiției liturgice, în toate bisericile s-a săvârșit Canonul cel Mare, alcătuit de către Sf. Andrei Criteanul, îndemnându-ne la o perioadă de meditație și de pocăință.    

Totodată, la invitația Părintelui Arhid. Prof. Dr. Pătularu Ionuț Adrian, directorul Seminarului, în Săptămâna duhovnicească înaintea elevilor au venit să rostească cuvinte de învățătură următoarele persoane: Părintele stareț Nifon, de la Mănăstirea Jitianu, Pr. Decan Conf. Univ. Dr. Nicolae Răzvan Stan, Arhid. Conf. Univ. Dr. Ungureanu Ionel, Pr. Lect. Univ. Dr. Bot Lucian, Pr. Prof. Univ. Dr. Picu Ocoleanu, Pr. Prof. Univ. Dr. Popescu Ion, Pr. Lect. Univ. Dr. Reșceanu Ionuț, de la Facultatea de Teologie din Craiova, Arhim. Vladimir Dărângă, de la Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Dumitru” din Craiova,  Pr. Drăgușin Ioan, Pr. consilier Gabriel Sorescu și poetul Marius Robu.

(PR. EREMIA ALEXANDRU)

Hram 2020 "Sf. Grigorie Teologul"

Sf. Grigorie Teologul, prăznuit prin Liturghie Arhierească la Seminarul Teologic din Craiova

În fiecare an, în ziua de 25 ianuarie, Seminarul Teologic din Craiova prăznuiește cu mare cinste pe Sf. Grigorie Teologul, ocrotitorul acestui sfânt așezământ, al elevilor care învață aici și al cadrelor didactice. În seara zilei de 24 ianuarie, sărbătoarea a început cu Slujba Vecerniei, unită cu cea a Litiei, după care a urmat Slujba Utreniei.
În dimineața zilei de 25 ianuarie 2020, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de Preasfințitul Dr. Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a fost primit cu pâine și cu sare la Seminarul Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova, unde a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. De asemenea, imediat după Vohodul Mare, diaconul Dioșteanu Irinel a primit hirotonia întru preot, pe seama Parohiei Cioroiași, din Protoieria Băilești, județul Dolj. La momentul potrivit, seminariștii care s-au spovedit, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Răspunsurile de la strană au fost date de către Corul Seminarului Teologic, dirijat de către Prof. Dr. Victor Șapcă.
La acest moment de prăznuire și de sărbătoare, onorând invitația Arhid. Prof. Dr. Pătularu Ionuț Adrian, directorul Seminarului, au participat cadrele didactice ale școlii noastre, dar și foști absolvenți sau profesori ai acestei instituții teologice. Totodată, la finalul sfintei slujbe, a fost săvârșită rânduiala parastasului pentru pomenirea tuturor celor adormiți întru Domnul: elevi, profesori sau ctitori ai Seminarului Teologic. Imediat după Sfânta Liturghie a urmat o agapă frățească.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a ținut să pună la inimile elevilor seminariști modelul Sfântului Grigorie de Nazianz, numit și Teologul, de a face teologie și de a trăi teologia. Mai întâi, Înaltpreasfinția Sa a amintit că Sf. Grigorie este considerat ocrotitorul duhovniceasc al tuturor seminariilor din țară și în mod special al Seminarului din Craiova, care îi poartă numele: „Sărbătoarea de astăzi, închinată Sfântului Grigorie Teologul, ne reunește în fiecare an în acest centru de formare teologică a viitorilor preoți. Sfântul Grigorie Teologul a fost rânduit de Biserica noastră să fie ocrotitorul seminariilor teologice pentru că este cunoscut ca părinte teolog, părinte duhovnicesc, învățătoar și dascăl al Bisericii. Era necesar ca acest sfânt să ocrotească aceste așezăminte teologice, ca elevii care învață în asemenea școli să aibă un ocrotitor, un îndrumător și un model în viață lor personală și apoi în viața lor misionară în cadrul Bisericii”.
În continuare, ÎPS Dr. Irineu a vorbit despre traseul duhovniceasc și intelectual al Sfântului Grigorie, prieten bun al Sfântului Vasile cel Mare, coleg cu acesta la Atena și împreună viețuitor în zona Pontului, culminând cu numirea sa în calitate de Patriarh al cetății Constantinopolului, unde a primit înțelepciune dumnezeiască să apere dreapta credință.
Din practica vieții Sf. Grigorie, Înaltpreasfinția Sa s-a oprit la rugăciune, îndemnându-i pe tinerii seminariști să nu uite de Dumnezeu și de rugăciune: „Cunoașterea adevărată vine din lucrarea Duhului Sfânt. Adevărata cunoaștere nu este informală, din cărți sau din alte surse, ci adevărata cunoaștere este din rugăciune. Sfântul Grigorie a cunoscut pe Dumnezeu în rugăciune. Stăruiți în rugăciune pentru că numai prin rugăciune Dumnezeu intră în cămară sufletului nostru, intră în interiorul nostru și ne luminează, strălucește și ne limpezește toate adâncurile noastre. Este ca și cum am intra cu o lumină strălucitoare într-o cameră plină de frumuseți și de bijuterii. Dacă nu am avea această lumină nu am vedea comorile din asemenea cameră. Așa și cu cel care se roagă. Dacă este luminat de Duhul Sfânt, el vede frumusețile dumnezeiești. Dumnezeu descoperă aceste daruri numai în această înălțare a rugăciunii care trebuie să fie îmbrăcată în haina smereniei. O rugăciune fără smerenie, fără de inima frântă și smerită, de care vorbește psalmistul, nu are succes, adică nu atinge punctul pe care trebuie să îl dorească și să îl ajungă”.
În a doua parte a învățăturii, Părintele Mitropolit a explicat de ce Biserica îl cinstește pe Sf. Grigorie cu numele de Teologul: „Sfântul Grigorie este numit teologul. Sunt trei persoane în Biserica noastră Ortodoxă cu numele de teologul: Sfântul Ioan Evanghelistul și teologul, Sfântul Grigore de Nazianz și teologul și Sfântul Simeon Noul Teolog. Sfântul Grigorie și Sfântul Ioan Evanghelistul și Sfântul Simion sunt în primul rând trăitori ai teologiei. Așa cum un părinte bisericesc spune că teolog nu este decât cel care se roagă, evident că îl vedem pe Sfântul Grigore strălucind de această virtute. Este rugătorul prin excelență și însuși cuvântul Grigorie înseamnă veghetor, cel care priveghează permanent. Atât Ioan Evanghelistul, cât și Sfântul Simeon și Sfântul Grigorie au alcătuit imnele iubirii lui Dumnezeu. Cele mai importante lucrări ale acestora se referă la iubirea lui Dumnezeu, care se revarsă în lume prin Preasfânta Treime. Izvorul iubirii este Preasfânta Treime. Iubirea aceasta este întru-totul esența lui Dumnezeu. Cea mai sfântă definiție nu poate să fie decât aceasta că Dumnezeu este iubire pentru că El face lumea din iubire”.
În încheiere, ÎPS Irineu a mulțumit lui Dumnezeu pentru această zi de împreună rugăciune și i-a îndemnat pe toți cei prezenți să fie rugători către Sf. Grigorie, atât pentru nevoile trupești, dar mai ales pentru nevoile sufletești: „Considerând că Sfântul Grigorie este părintele nostru și având credința în acest lucru, noi nu putem decât să îi mulțumim preabunului Dumnezeu pentru dragostea care ne-o arată permanent în viața noastră, să mulțumim Sfântului Grigorie care este mijlocitorul înaintea lui Dumnezeu și să îl rugăm să ne umple de dragostea sa, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”

(PR. Eremia Alexandru Ionut)

Ziua Culturii Naționale și a comemorării poetului Mihai Eminescu, în ziua de miercuri, 15 ianuarie 2020

          Cu ocazia Zilei Culturii Naționale și a comemorării poetului Mihai Eminescu, în ziua de miercuri, 15 ianuarie 2020, Seminarul Teologic „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova a organizat diferite activități culturale pentru a marca aceste momente. Directorul Seminarului, Arhid. Prof. Dr. Pătularu Ionuț, a organizat o masă rotundă cu invitați aleși, specialiști în poezia eminesciană, dintre care amintim:
-Prof. Univ. Dr. Ioan Lascu – președinte al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Craiova: Mihai Eminescu – Mit și geniu național
- Mircea Pospai: Jurnalistica din Craiova, în perioada lui Mihai Eminescu
¬- Prof. Univ. Dr. Ion Deaconescu, președintele Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”: Unul erau toate și totul era una
-Prof. Constantin Barbu: Mihai Eminescu și cultura universală
-Dr. Comisar-Șef Marius Turaiche: Mihai Eminescu, luceafărul poeziei românești și purtătorul virtuților naționale
-Prof. Marius Robu – scriitor – Opera poetică a lui Mihai Eminescu, psaltirea limbii române.
Tot în cadrul întâlnirii, Corul Seminarului, dirijat de către Asist Univ. Dr. Victor Șapcă, a susținut un recital de poezie eminesciană. De asemenea, dl. Marius Turaiche a realizat o expoziție de pictură dedicată Zilei Culturii Naționale.

(Pr. Eremia Alexandru)

 

Serbare Craciun 2019

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Seminarul Teologic „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova a organizat în ziua de 19 decembrie 2019 serbarea pentru praznicul Nașterii Domnului Iisus Hristos și pentru încheierea anului 2019.
Cuvântul de întâmpinare și de deschidere a serbării i-a aparținut părintele Arhid. Prof. Dr. Pătularu Ionuț-Adrian, directorul Seminarului Teologic, care a mulțumit Părintelui Mitropolit pentru tot sprijinul acordat acestei instituții teologice. De asemenea, a mulțumit cadrelor didactice pentru efortul depus în timpul acestui semestru școlar, elevilor pentru rezultatele obținute și părinților pentru grija pe care o au față de copiii dumnealor.
În continuare, elevii Nanu Alexandru și Anastăsescu Dan, în calitate de prezentatori, au invitat pe scenă Corul Seminarului pentru recitalul de colinde, dirijat de către Prof. Dr. Victor Șapcă, iar apoi pe elevii seminariști pentru programul artistic și poetic, după cum urmează:

- Moment poetic: „Florile dalbe”, de Elena Farago, elevul Giurcă Dragoș, clasa a XI-a, coord. Prof. Delcea Tanța;
- Colindul: „În staul de dobitoace", soliste Iuliana Pătra și Ana Nuță, eleve la Colegiul Național Frații Buzești și la Liceul de Artă Marin Sorescu; „Hai leru-i Doamne”, și „Florile dalbe!”, soliști Alexandrescu Marian și Tudosie Claudiu, elevi în clasa a XII-a la Seminarul nostru;
- Poezie tematică: „Crez” de Radu Gyr, elevul Șerbulescu Costinel, clasa a X-a, coord. Prof. Delcea Tanța;
- Bună sara, gazdă aleasă - obicei de Crăciun, au interpretat elevii clasei a IX-a, coord. Prof. Pană Monica Roxana;
- Nota 4 la Istorie - sceneta artistică, au interpretat elevii clasei a X-a, coord. Prof. Delcea Tanța;
- Vicleiul - teatru religios, au interpretat elevii clasei a XII-a, coord. Pr. Prof. Dr. Sperlea Cristin Alexandru;
- Moment poetic: „La mulți ani”, de Tudor Arghezi, elevul Bundic Ionuț, clasa a a XI-a, coord. Prof. Delcea Tanța;
- În ajun de Sărbători - scenetă umoristică, au interpretat elevii clasei a XII-a, coord. Pr. Prof. Dr. Sperlea Cristin;
- Plugușorul - obicei străbun, au interpretat elevii clasei a XI-a, coord. a Prof. Dr. Victor Șapcă.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a vorbit despre ce ar trebui să reprezinte pentru creștin praznicul Nașterii Mântuitorului Hristos: „Sărbătoarea Nașterii Domnului Hristos aduce întotdeauna nenumărate bucurii, la tot omul, indiferent de condiția socială, indiferent de vârstă. Nașterea Domnului este sărbătoarea sărbătorilor, este împlinirea făgăduințelor, este venirea lui Dumnezeu pe pământ. În Betleem S-a născut Dumnezeu și de acolo, razele de lumină se răspândesc în întreaga lume, la toate generațiile. Nu există nimic mai frumos și mai înalt decât venirea lui Dumnezeu pe pământ. Pentru lumea întreagă, venirea lui Dumnezeu a reprezentat întoarcerea la o realitate vrednică de urmat și de iubit a Împărăției Cerurilor”.
În a doua parte, Înaltpreasfinția Sa a amintit de condiția omului care refuză să Îl accepte pe Dumnezeu deși cel mai important lucru pentru om este dialogul cu Dumnezeu. Prin fiecare praznic, Biserica ne așază din nou înaintea lui Dumnezeu pentru a răspunde cu credință și cu dragoste: „Și noi dorim multe lucruri folositoare vieții și sufletului nostru, însă alergăm după mirajul, după fantasmele lumii acesteia. Uneori trecem, fără să ne dăm seama, pe lângă bucuriile care ne-ar aduce chiar zidirea noastră și acceptăm aceste fabricate ale lumii contemporane. Nu mai știm să ne iubim unii pe alții, nu mai știm să ne spunem cuvinte frumoase, nu mai știm nici să ne ascultăm unii pe alții. Foarte adesea, trecem fugitiv unii pe lângă alții și ajungem la bătrânețe când constatăm că am trăit poate chiar degeaba. Totuși, dacă în alergarea noastră avem timpul să mai stăm de vorbă cu noi, am găsit cu adevărat că în interiorul nostru există puteri ca să ne întoarcem iarăși la Dumnezeu”.
La final, Părintele Mitropolit Irineu a felicitat pe toți cei care s-au implicat în organizarea acestei serbări și pe toți cei prezenți: „Așadar, felicităm pe seminariștii noștri, pe profesorii care i-au coordonat, felicităm conducerea școlii, pe părintele director Pătularu. Vă felicităm pe dumneavoastră, părinților, că ne dați odraslele dumneavoastră să le pregătim în școala noastră pentru a deveni mai târziu apostoli care vor duce cuvântul lui Dumnezeu în inimile credincioșilor din generațiile noastre și din generațiile viitoare. Cu inimile lor, cu vocile lor, cu cântecele lor ne-au făcut să trăim câteva clipe sau minute de viață divină, adusă de Dumnezeu ca ne reîntoarcem la El. Nimic mai bun și mai folositor și nimic mai fericit nu este decât a fi în casa părintească, iar casa părintească nu este decât acolo unde este Dumnezeu. Dumnezeu să vă binecuvânteze, să vă dea sărbători binecuvântate și fericite și să ne revedem iarăși la anul și la mulți ani”

(Pr. Eremia Alexandru)

Moment cultural în Craiova: lansare de carte, semnată de către Arhid. Prof. Dr. Pătularu Ionuț-Adrian

În ziua de 14 decembrie 2019, în sala Muzeului de Artă din Craiova, Arhid. Prof. Dr. Pătularu Ionuț-Adrian a lansat lucrarea cu titlul „Școala Normală craioveană… un reper al învățământului românesc”, tipărită la Editura Mitropolia Olteniei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

Lucrarea însumează 318 pagini, împărțite în 4 capitole, la care se adaugă concluziile generale și anexele de nume și poze. În prima parte autorul a tratat geneza învățământului pedagogic din Craiova. În a doua parte a vorbit despre implicarea învățătorilor în marile evenimente naționale. A treia parte este dedicată personalităților marcante de la școala de învățători din Craiova, anume magiștrii Ștefan Velovan și Ilie Popescu-Teiușan. A patra parte redă biografic și istoric cele mai importante pagini din activitatea Colegiului Național Pedagogic „Ștefan Velovan”, din Craiova. Trebuie amintit că autorul nostru a fost director al Colegiului în perioada 2012-2016, în prezent fiind director la Seminarul Teologic „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova.

La eveniment au participat și au luat cuvântul mari personalități contemporane ale culturii românești, foști elevi, dascăli și directori ai Colegiului Național „Ștefan Velovan”, dar și apropiați ai autorului. De asemenea, lansarea de carte s-a bucurat și de prezența Corului Calatio, dirijat de către Asist. Univ. Dr. Victor Șapcă, care a susținut un program artistic de colinde.

(Pr. Eremia Alexandru)

 

Page 1 of 17

Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul“ din Craiova

©