Pelerinaj 12-13 octombrie 2019

                                                                                   Pelerinaj 12-13 octombrie 2019:
    Cu binecuvântarea ÎPS Acad. Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Seminarul Teologic Sfântul Grigorie Teologul din Craiova a pornit într-un pelerinaj duhovnicesc și cultural în zilele de 12 și 13 octombrie 2019 la Mănăstirea Lainici unde ne-am cazat și am luat parte la Sfânta Liturghie. De aici ne-am deplasat la următoarele locații turistice și religioase: Mănăstirea Prislop, Mănăstirea Tismana, Ulpia Traiana Sarmisegetuza, Cetatea Corvinilor, Rezervația de zimbri de la Hațeg, Muzeul Etnografic de la Curtișoara. Dumnezeu să binecuvânteze neamul românesc!

(Pr. Eremia Alexandru)

 

Imagini - Sf. Grigorie Teologul - prăznuit la Seminar, 2019

În fiecare an, la data de 25 ianuarie Seminarul Teologic Ortodox din Craiova își prăznuiește ocrotitorul duhovnicesc cu priveghere și liturghie arhierească. Sfântul Grigorie de Nazianz sau Teologul a fost prăznuit și cinstit de către elevii seminariști, de cadrele didactice și de părinți, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei și de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcop al Severinului și Strehaiei.

Sărbătoarea în cinstea Sf. Grigorie a început cu slujba Privegherii celei mari, săvârșită în seara zilei de 24 ianuarie și a continuat cu Acatisul și Sfânta Liturghie din dimineața zilei de 25 ianuarie. Potrivit rânduielii ortodoxe, după Vohodul Mare (ieșirea cu Cinstitele Daruri) părintele diacon Nicola Daniel Emanuel a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Vârvoru de Sus, Protoieria Craiova Nord. De asemenea, după Axion, tânărul Grigorie Marin Alexandru a fost hirotonit în treapta diaconiei. Un moment special l-a reprezentat și oferirea rangului de arhidiacon părintelui Diac. Ionuț-Adrian Pătularu, directorul Seminarului Teologic „Sf. Grigorie Teologul”.

După aceste momente liturgice, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu a ținut un cuvânt de învățătură adresat în mod special elevilor Seminarului. Mai întâi a precizat de ce tocmai Sf. Grigorie a fost ales ca ocrotitor al școlii noastre teologice: „Sf. Grigorie Teologul a fost ales ca ocrotitor al Seminarului Teologic de multă vreme și continuă să fie cinstit și lăudat în aceste școli de învățământ teologic deoarece este model pentru viața elevilor, a profesorilor și a teologilor, în general. Și el, ca și cei de astăzi, s-a dezvoltat și a dobândit învățătură creștină, duhovnicească, și învățătură laică, ca prin acestea toate să preamărească pe Dumnezeu”. În continuare, Părintele Mitropolit a dorit să vorbească despre sensul vieții creștine și despre țelul formării teologice. Pentru a descrie acest proces al apropierii de Dumnezeu, Înaltpreasfinția Sa a apelat la două cuvinte cheie, anume: sfințenie și iubire. „Scopul existenței noastre este dobândirea harului lui Dumnezeu sa dobândirea Duhului Sfânt. Din Taina Sf. Botez am primit această arvună. La Botez ni s-a dat darul și pecetea Duhului Sfânt ceea ce înseamnă că noi avem aceste trăsături, aceste daruri duhovnicești, cu care să conlucrăm și să ajungem la vârsta bărbatului desăvârșit, adică la vârsta maturității Mântuitorului Iisus Hristos”. Viața Sfântului Grigorie însumează aceste două calități, a unei vieți de sfințenie și a unei vieți trăită în iubire. Totodată, drumul Bisericii, unde dobândim sfințenia și iubirea, a fost însoțit și de cunoștere. Crescut într-o familie de buni creștini, de unde din fragedă copilărie a învățat buna-cuviință și dreapta credință, Sf. Grigorie a excelat și în cunoașterea filozofiilor vremii și mai ales a înțelepciunii celei adevărate care este credința în Dumnezeu cel adevărat. Din aceste considerente, Sf. Teologul a fost numit de către Părinții Bisericii cu apelativul de Teologul. Din istoria creștină știm că doar trei sfinți s-au învrednicit de această cunoaștere. Sf. Ioan Evanghelistul (prăznuit la 8 mai) este primul, urmat de Sf. Grigorie și de Sf. Simeon Noul Teolog (prăznuit la 12 martie). Aplicând modelul vieții Sf. Grigorie la realitățile școlilor noastre teologice, Părintele Mitropolit Irineu a reiterat locul Bisericii în viața seminaristului și a creștinului în general. „Fără de drumul Bisericii și al cunoașterii nu există formare duhovnicească. Cum am putea să ne închipuim că într-un seminar teologic nu ar trebui să existe biserică? Cum am putea să ne închipuim că într-o școală de învățământ teologic, învățătura teologică ar trebui să fie pe planul al doilea? Biserica este în centrul activității unui seminarist, al vieții duhovnicești și nu numai a seminaristului, ci a fiecărui credincios. Dacă nu avem Biserica de mamă, nici nu-L avem pe Dumnezeu ca tată”.

Așadar, în Biserică avem la îndemână toate cele necesare pentru a ajunge la sfințenia vieții și de a urma vieții Sf. Grigorie, model de viață creștină autentică. „Avem atâta elemente necesare pentru dezvoltarea noastră spirituală, cum ar fi: postul, rugăciunea, privegherea, spovedania, Sf. Împărtășanie. Toate acestea sunt daruri ale lui Dumnezeu prin care noi să ne însușim sfințenia. A ajunge la această dimensiune înseamnă să ai sufletul și trupul și mintea unite cu Dumnezeu în iubire, căci numai iubirea este aceea care definește teologul”. La final, prăznuirea a fost încununată de săvârșirea slujbei parastasului, în amintirea celor trecuți la cele veșnice dar care au avut o legătură, mai mare sau mai mică, cu Seminarul Teologic din Craiova (Doru Marcu; Fotograf: Gabriel N. Rușinaru)

 

 

 

 

 

 

Imagini - Ziua Culturii Naționale Românești & Ziua eminesciană, 15 ianuarie 2019

În colaborare cu instituțiile culturale ale Craiovei, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” a organizat în data de 15 ianuarie 2019 programul educațional denumit „Un geniu romantic în actualitate: Mihai Eminescu”. Evenimentul s-a desfășurat în Sala de conferințe a instituției teologice. Ziua de 15 ianuarie a fost declarată în România Ziua Culturii Naționale, fiind și ziua de naștere a marelui nostru poet.
Alături de părintele director Diac. Prof. Dr. Pătularu Ionuț, au fost alături de noi și au vorbit elevilor seminariști următoarele personalități: Prof. Univ. Dr. Ioan Lascu (Președinte al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Craiova); dl. Mircea Pospai (președinte al Uniunii Ziaariștilor Profesioniști din România, filiala Craiova); Prof. Univ. Dr. Ștefan Vlăduțescu (Universitatea din Craiova); Prof. Dr. Dan Ionescu (Colegiul Național „Nicolae Titulescu); Prof. Nicolae Oârvulescu (scriitor); Prof. Marius Robu (scriitor) și Prof. Univ. Dr. H.C. Mult. Vladimir Iliescu (Universitatea din Aachen).
După prezentările invitaților, a urmat un scurt program artistic pregătit de Corul Seminarului, dirijat de către Asist. Univ. Dr. Victor Șapcă, precum și un recital de poezie eminesciană în interpretarea elevilor seminariști, coordonat de către Prof. Tanța Delcea.

 

 

Imagini - Serbare la Seminarul Teologic Ortodox din Craiova, decembrie 2018

În data de 20 decembrie 2018, la ceas de seară, elevii și cadrele didactice ale Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova au organizat serbarea de sfârșit de an, în sala mare a unității de învățământ. Cuvântul de deschidere i-a aparținut părintelui director Diac. Prof. Ionuț Pătularu, care a urat bun venit tuturor celor prezenți.
Invitatul de onoare al acestei serbări a fost Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a ținut un cuvânt de mângâiere și de binecuvântare pentru tinerii noștri elevi, dar și pentru părinții prezenți la serbare. Înaltpreasfinția Sa a vorbit de bucuria praznicului împărătesc care se aproprie cu pași repezi. Vestitorii sărbătorii Nașterii Domnului Hristos sunt tinerii colindători. „Colindul este un mesaj al cerului, iar colindătorii sunt urmașii îngerilor care au vestit nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Îngerii au fost cei care ne-au învățat să cântăm Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire! De la aceste cuvinte ale îngerilor, noi am învățat să cântăm și să-L preamărim pe Cel care a venit în lume să mântuiască neamul omenesc și să fie cu noi”.
În continuare, Părintele Mitropolit Irineu a asistat cu bucurie la programul artistic susținut de elevii Seminarului, pregătiți de profesorii diriginți. Serbarea a fost prezentată de către elevul Laurențiu Bălăceanu. În deschidere, Corul Seminarului a recitat câteva colinde, fiind coordonat și pregătit de către Asist. Univ. Dr. Victor Șapcă. De asemenea, am avut bucuria de a primi în mijlocul nostru și de a asculta pe una dintre cele mai îndrăgite voci ale cântului popular din Oltenia, anume pe doamna Zorina Bălan.
Partea a doua a serbării a început cu prezentarea obiceiului de Anul Nou, cunoscut sub numele de Sorcova, în interpretarea elevilor clasei a IX-a, coordonați de către doamna Prof. Delcea Tanța. Apoi a urmat sceneta artistică Vicleiul, piesă pusă în scenă de către colectivul clasei a XII-a, sub îndrumarea doamnei Prof. Roxana Pană. În această continuitate a bucuriei, serbarea s-a încheiat prin prezentarea obiceiului denumit Plugușorul, realizat de către elevii clasei a XI-a, sub îndrumarea părintelui Prof. Cristin Sperlea.
Evenimentul a luat sfârșit prin împărțirea de daruri și de cadouri pentru elevii seminariști și pentru cadrele didactice ale instituției noastre și prin tradiționala urare: „Nașterea lui Hristos să vă fie de folos. Sărbători fericite și la mulți ani!” (Prof. Doru Marcu, Fotograf: Gabriel N. Rușinaru)

 

Imagini - Corul Seminarului la colindat, decembrie 2018

Coordonați de către domnul Prof. Dr. Victor Șapcă, Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul”, Craiova, a colindat astăzi cadrele didactice ale Colegiului Național „Carol I”. De asemenea, deja o tradiție pentru Craiova, tinerii noștri seminariști au recitat câteva colinde în sala de primire a Inspectoratului Școlar Județean Dolj, în prezența doamnei Inspector Școlar General Prof. Monica Sună și înaintea tuturor doamnelor și domnilor inspectori ai instituției craiovene.

 

 

 

Page 1 of 15

Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul“ din Craiova

©